Chcesz otrzymywać informacje o działaniach
i inicjatywach Stowarzyszenia Rybackiego
"Żabi Kraj"?

Poinformujemy Cię mailowo

Archiwum aktualności » Archiwum 2017 » XV Regionalne Dni Rybactwa już za nami!

Tradycyjnie w piątek, tj. 15.09.2017 r. odbyła się konferencja w Polskiej Akademii Nauk Zakładzie Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej w Gołyszu pt. "Nauka wobec oczekiwań praktyki rybackiej".

Sobota była czasem Wystawy Rybackiej na skoczowskim rynku. W poranek rozstawione zostały baseny, w których można było zobaczyć żywe ryby. Nie zabrakło dorocznego konkursu kulinarnego tzn. Mistrzostw w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla Uczniów Szkół Gastronomicznych. Swoją wiedzą dot. rybactwa popisali się gimnazjaliści podczas Konkursu wiedzy o rybach i rybactwie. Ponadto w trakcie imprezy odbył się konkurs plastyczny „Z karpiem na wesoło”.

Muzyczne atrakcje zapewnili: ARKADIA BAND, Zespół Folklorystyczny Skidzinianie z Gmina Brzeszcze, Gwiazdy  Szeryfa, Katarzyna Lange z Zespołem, Chór Ludowy Grojczanie z Gminy Oświęcim, Kapela Biesiadna z Poraja.

Atrakcją dla zgromadzonych gości była kulinarna niespodzianka w postaci degustacji dania rybnego – zupa rybna z karpia oraz karp w warzywach.

 

Wyniki z konkursów organizowanych w ramach Wystawy Rybackiej.

 

Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla Uczniów Szkół Gastronomicznych:

1. Angelika Podbioł i Daniel Rzesiowski - Zespół Szkół Nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie

Danie: Filet z pstrąga, risotto ze słonecznika, dynia, rzepa.

2. Iwona Rajwa i Daria Pawliczek - Zespół Szkół Nr 2 im. W. Korfantego w Jastrzębiu -Zdroju

Danie: Roladka z pstrąga gotowana w wodzie z kiszonego ogórka z masłem, puree imbirowo-dyniowe, zielona salsa chrust z poru.

3. Marcin Lubański i Adrian Miller - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

Danie: Pstrąg gotowany w niskiej temperaturze, sos rybny, orzechowa beluga, sałatka z kopru włoskiego z zielonym jabłkiem, oliwą lubczykową.

Wyróżnienie

 Nikoleta Dziadek i Robert Pochopień – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w   Cieszynie

Danie: Roladka z pstrąga w świeżych ziołach i sosem lawendowo-pomarańczowym

 

Konkurs wiedzy o rybach i  rybactwie:

1. Jakub Linnert (Gimnazjum w Mnichu)

2. Andrzej Chucher (Gimnazjum w Mnichu)

3. Szymon Podyma (Zespół Szkół w Drogomyślu)

 

Konkurs plastycznyZ karpiem na wesoło

Kategoria: dzieci do lat 7

1. Zuzanna Łukosz

2. Antek Moskała

3. Nadia Kotrys

Kategoria: dzieci od 8 - 13 lat

1. Weronika Gruszczyk

2. Martyna Gruszczyk

3. Natalia Dudek

 

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Reportaż z XV Regionalnych Dni rybactwa na portslu OX.PL

Zdjęcia z XV Regianlnych Dni Rybactwa